De invloed van schoolverlichting op de prestaties van kinderen

Wanneer je kinderen hebt wil je natuurlijk altijd het beste voor ze, de beste school, de beste leraren en natuurlijk de beste spullen. Want in de hedendaagse competitieve wereld is het belangrijk dat kinderen de best mogelijk start van hun leven krijgen. We moeten dus zorgen voor een optimale leeromgeving in scholen, die op een positieve manier bijdraagt aan de concentratie en effectiviteit van leerlingen en leraren.

Vaak gaat het dan over het gebruik van moderne technologieën zoals tablets en digitale whiteboards. Maar als ouder, en ook vaak als leraar, ga je al snel voorbij aan de invloed van licht op de prestaties van onze kinderen. Terwijl het eigenlijk best logisch is dat kinderen die de hele dag in een schoollokaal zitten, worden beïnvloed door het licht waar ze onder zitten.

Sommige kinderen vinden leren makkelijk, anderen hebben moeite met zich lang concentreren op een taak. De een is van nature rustig en een ander is juist erg druk in de klas. Op al deze gemoedstoestanden en energieniveaus moet goed ingespeeld worden om kinderen de best mogelijke opleiding te geven. De juiste verlichting kan eraan bijdragen dat kinderen ongelooflijke resultaten behalen op school door hen te helpen zich te concentreren, door studenten alert te houden en het leerproces leuker te maken.

Het is al langer bekend dat zonlicht de meeste invloed heeft op onze lichamen, dit heeft met name te maken met de invloed van zonlicht op ons bioritme. Door de vaak grote klaslokalen is het echter moeilijk om overal voldoende zonlicht binnen te krijgen. Ook zorgt te fel zonlicht juist voor overlast bij het werken met digitale schermen in het klaslokaal.

lum_cta-button_downloadbrochure_02

Kunstlicht verbetert prestaties

Lumick led panelen zijn speciaal voor dit doel ontwikkeld. Een paneel produceert een speciaal op zonlicht gebaseerd lichtspectrum dat kinderen helpt zich te concentreren en kan worden aangepast voor verschillende activiteiten in het klaslokaal. Dit unieke kunstlicht in combinatie met de afbeeldingen van natuurlijke elementen, creëert een leeromgeving waarin kinderen aandachtig zijn en leerkrachten effectief kunnen onderwijzen.

De juiste verlichting is op een positieve manier van invloed op de prestaties van leerlingen. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het vervangen van traditionele verlichting door led zorgt voor betere werkprestaties.

Voldoende daglicht en contact met de natuur heeft namelijk een positief effect. (1) Uit verschillende onderzoeken blijkt dat licht een direct effect heeft op het bioritme, de stemming, perceptie en cognitie. Mensen kunnen zich beter concentreren en voelen zich beter in kamers waar ze naar buiten kunnen kijken. Bij voorkeur met uitzicht op de natuur; bomen, een park, de lucht. (1)

Hoe kunnen we u helpen met onze diensten?

De toevoeging van led wolkenplafonds aan uw huidige lichtplan in de klas zorgt voor extra comfort in de school en een daling in het ziekteverzuim. LED verlichting is laag in energieverbruik en heeft een lange levensduur (100.000 uur). De toevoeging van unieke daglicht imiterende verlichting zorgt voor optimale condities voor de kinderen, waardoor ze zich beter op schoolwerk kunnen concentreren.

De Lumick led panelen kunnen op aanvraag met uniek beeldmateriaal voor u geproduceerd worden. Wij kunnen eventueel op locatie langskomen om advies te geven en zo een maatwerkpakket samen te stellen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@lumick.com

Journal of Green Building, vol. 3, no. 3, p. 1-13

lum_cta-button_prijslijst