3 top tips voor stressreductie bij patiënten

lumick-blog-3-tips-voor-stressreductie-bij-patienten-3

We geven drie tips voor stressreductie bij patiënten. De tandarts, ziekenhuis, verpleegtehuis of huisarts roept bij patiënten vaak negatieve emoties en stress op. Onbewust koppelt men een traumatische herinnering uit het verleden aan een volgend  bezoek. Deze automatische gedachten gaan samen met wat de zintuigen opmerken. Denk bijvoorbeeld aan de herkenbare geur van desinfectiemiddelen of de klinisch witte omgeving  waarin men zin bevindt. Voor medisch specialisten is het uitermate belangrijk dat patiënten tijdens het bezoek op hun gemak  zijn. Dit draagt  bij aan een vervolgbezoek, een prettig consult of positieve mond-­tot­-mondreclame.

Lekker luchtje

Wetenschappelijke studies hebben bewezen dat geur een positieve werking op het welzijn van de patiënten kan hebben. Patiënten herinneren een geur na 1 jaar met een nauwkeurigheid van 65 procent. Wanneer deze geur een negatieve associatie oproept, zal diegene het volgende bezoek ‘opslaan’ als een nare ervaring. De juiste geur kan dus stress reduceren.

Geurverspreiding is al jaren een effectieve marketingtool binnen het bedrijfsleven. De supermarkt maakt gebruik van de zogenaamde broodgeur en een sportwinkel zet een lichte walm van citrusvruchten in. Het reukvermogen beïnvloedt immers het gedrag en de stemming. Waarom moet een zorginstelling altijd naar antibacteriële middelen ruiken? Zorg voor een juiste geurverspreiding in uw wachtkamer. Kies bijvoorbeeld voor eucalyptus of vanille en verminder daarmee de stress van uw patiënt.

Natuurlijke omgeving

Een wandeling door de natuur is voor veel mensen een goede manier om aan stress te ontkomen. Het hebben van stress kan leiden tot welvaartsziektes en heeft invloed op de gezondheid. De laatste jaren wordt daarom veel onderzoek gedaan naar de helende werking van de natuur op het welzijn van de mens. Het is daarom logisch dat er bij de bouw van zorginstellingen aandacht besteed wordt aan een healing environment. De ontwikkeling van een healing environment kan sterk bijdragen aan de stressreductie bij uw patiënten.

Bij een onderzoek uit 2010 werden effecten op de gezondheid van gesimuleerde natuur vergeleken met ‘echte’ natuur. De gesimuleerde natuur bleek vergelijkbare positieve effecten te bevatten als een echte natuurrijke omgeving. Een andere studie uit 2006 laat zien dat patiënten in ziekenhuizen een lager stressgehalte hebben wanneer er natuurlijke elementen aanwezig zijn. Ook bleek dat ‘nepnatuur’ dezelfde associaties opwekt, onder voorwaarde dat het er echt uit ziet. De resultaten liegen er niet om: het heeft een stressverminderend effect en bevordert de gezondheid.

lum_cta-button_downloadbrochure_02

De juiste lichtbron

We worden er vrolijker door, presteren beter en zijn actiever. Het is bewezen dat zonlicht door vitamine D een positieve werking heeft op de gezondheid van de mens. Een grote studie toonde bovendien aan dat zelfs daglicht een bijdrage levert aan de stemming van een persoon. Het heeft een  rustgevende  en  anti-­stresswerking  op  ons  humeur.  Zo  wordt  de  biologisch  klok op  gang gebracht  en  is  de  concentratie  beter.  Uiteraard  heeft  daglicht  alles  te  maken  met  onze  tweede tip,  want het gaat bijna altijd gepaard met de natuur.

Het  is  soms  niet  mogelijk  om  ramen  te  plaatsen  in  bepaalde  ruimtes.  Zorginstellingen  kiezen daarom steeds vaker voor daglichtlampen.   Deze lampen bestaan in de vorm van led-­verlichting die  het  daglicht  nabootsen.  Op  deze  manier  komen  patiënten  in  contact  met  een aangename  vorm van licht en dat geeft hen (onbewust) een behaaglijk en kalmerend gevoel. Deze vorm van verlichting in combinatie met hoge resolutie foto’s, zorgt voor een unieke buitenbeleving op de werkvloer.

Breng meer leven in uw interieur en neem contact op met Lumick.com.

lum_cta-button_prijslijst